Hilmar L. Mjelde stipendiat i sammenlignende politikk, uib

«Som en av våre mest erfarne, dyktige og populære politikere, er Carl I. Hagen en utmerket ordførerkandidat i Oslo. Flere tiårs erfaring som stortingspolitiker (og lokalpolitiker), partileder og en periode som visepresident på Stortinget er ballast så det holder. Han kjenner politikken ut og inn. Men han er også en av våre mest kontroversielle og splittende politikere, og en ordfører skal jo være en samlende skikkelse for hele byens befolkning, hevet over den politiske kampen når det trengs. Mange har et elsk-eller-hat-forhold til Hagen. Med Frps innvandringsskeptiske profil, blir han vanskelig å godta for mange i en by hvor 1 av 4 har innvandrerbakgrunn. Det er heller ikke noe jag etter å få skiftet ut Fabian Stang blant Oslos befolkning. Det ville overraske meg om Hagen blir ordfører, men valgresultatet og styrkeforholdet på borgerlig side må tas med i regnestykket før han kan avskrives. »

Julie Andersland gruppeleder for venstre i bergen

«Det er selvfølgelig en mulighet, men det avhenger av valgresultatet og de påfølgende forhandlinger. Med et forhåpentligvis fortsatt sterkt Venstre på vippen i Oslo - eller i byråd - vil ordføreren være avhengig av partiets gunst. Og byrådet vil måtte videreføre masse god Venstre-politikk, f.eks. satsingen innenfor kollektivtrafikken.»

Erlend Jordal politisk seniorrådgiver

«Alle som står som ordførerkandidater kan i teorien bli ordførere. Men om det er særlig sansynlig tror jeg ikke.

Høyre har i dag en populær ordfører i Fabian Stang. Videre - men kanskje viktigst av alt så har Frp 3 byråder i Oslo sin egen "byregjering" og det teller langt mer en å ha en ordfører.

Det er jo byrådet som bestemmer, og det burde være langt viktigere for FrP å prioritere en en mer symboltung ordførerpost.»

Harald Victor Hove byråd i bergen for høyre

«Ja,hvis velgerne vil,men så langt ser det ut til at Fabian Stang er en ordfører som samler hele byen,og det er ham Oslo-borgerne flest foretrekker.Carl I Hagen har sagt at han savnet seg selv i politikken,men så langt ser han ut til å være alene om det savnet.Mitt tips er at Fabian fortsetter som ordfører til glede for hele hovedstaden :-)»

Tellef Inge Mørland gruppeleder for ap i aust-agder

«Jeg tror det er lite sannsynlig at Carl I. Hagen blir ordfører i Oslo, selv med blått flertall etter valget.

For det første har nok blant annet utspillet hans rundt innvandrerne i borettslaget på Sinsen, gjort han mer "uspiselig" for de andre borgelige partiene. For det andre er det mitt inntrykk at Fabian Stang har overrasket positivt som ordfører.

I tillegg er det Høyre og ikke Frp som ser ut til å seile i medvind fra sist valg, og dermed styrke sin oppslutning. På toppen av dette, har Frp noe av det samme problemet som Sv i politikken: Hva er deres alternativ, dersom de ikke får det som de vil? Å støtte et Ap-ledet byråd vil neppe være noe alternativ for Frp.

Kanskje er det også internt i Frp enkelte som vil synes det er greit om ikke "syvende far i huset"-Hagen får en mer fremtredende posisjon i partiet, gjennom å bli byens ordfører?»

Arne Strand sjefredaktør dagsavisen

«Så lenge Høyre ikke vil, blir ikke Carl I. Hagen ordfører i Oslo. Trusler om å si nei til et eventuelt regjeringssamarbeid etter 2013, biter ikke på Høyre. Skulle derimot Frp bli omtrent like stort som Høyre, blir situasjonen en annen. Da må Høyre bite i gresset og slippe Carl I. Hagen til. Men det er lite trolig at Frp blir så stort etter kommunevalget. »

Ivar B. Prestbakmo ordfører i salangen for sp

«Det tviler jeg på»

Kari Helene Partapuoli leder, utviklingsfondet

«Norges mest flerkulturelle by fortjener en ordfører som har en solid politkk på området. Så langt er det ingen av Carl I. Hagens utspill i valgkampen som tyder på at han er seriøs på dette feltet. FrP har brukt våren til å gi innvandrere ansvaret for alt som påstås å være galt her i byen; fra forsøpling av Sinsenveien til livskvaliteten i Groruddalen. Utspillene vekker litt 80talls nostalgi fra Hagens glansperioder, men gir velgerne lite konkret politikk. Jeg tror at en fremtidig ordfører i Oslo må være i stand til å komme med seriøse og konkrete forslag til hvordan man øker arbeidsdeltagelse blant innvandrerbefolkningen, minsker den sosiale ulikheten i byen samt ruster opp skolen. »

Finn Erik Vinje professor i nordiske språk uio

«Både Hagen og Fabian er jo stødige karer med pondus og slips, så jeg bekymrer meg ikke for embetet, det blir nok trygt ivaretatt. Dessuten bor og stemmer jeg utenbys, så jeg lar humlene suse.
Jeg unner Hagen å bli Oslos gallionsfigur, han fikk jo ikke oppfylt sin drøm om presidentvervet i Stortinget.»

Filip Rygg byutviklingsbyråd i bergen, krf

«Ja. Men at Frp legger så mye inn på å få den posisjonen er veldig rart. Å være ordfører i Bergen og Oslo er helt sikkert spennende rent personlig, men med byparlamentarisme er det svært uinteressant rent politisk. Når KrF har ambisjoner om å utvide bybanen og å satse på de yngste, ja da søker vi byrådskontorene for byutvikling og skole, ikke ordførerkontoret.»

Erlend Wiborg stortingsrepresentant, frp

«Jeg anser mulighetene for å være store. Dette da det er rett og rimelig at det største partiet på borgerlig side får byrådslederen. Dette blir sannsynligvis Høyre i Oslo og FrP blir nest størst. Da er det etter min mening en selvfølge at FrP får Ordføreren. FrPs velgere har også krav på gjennomslag»