Politisk panel

Raske meninger

Lokalpolitikere

Erlend Jordal

Politisk seniorrådgiver

Erlend Jordal (født 1979) er politisk seniorrådgiver for Høyre i Stavanger. Han sitter i komitéene for oppvekst og byutvikling. Han var tidligere leder i Stavanger Høyre og sitter nå i Stavanger Høyres hovedstyre.

Jordal er utdannet statsviter fra Lancaster University.Han har vært leder av Rogaland Unge Høyre og folkevalgt i Sola kommune tidligere. Nå bor han i Stavanger og representerer Høyre i bystyre og formannskap, i tillegg til å være medlem i Rogaland fylkesting og opplæringsutvalget for fylkeskommunen

Tidligere svar fra Erlend Jordal

25. oktober

Bør Listhaug fortelle hvem hun har jobbet for?

«Hun må behandles etter det samme regelverket som alle andre. Dersom det er lov å ha denne typen ordninger gjelder det også henne. Alt annet er forsøk fra de rødgrønne på å skåre poeng på et system de selv har laget. Patetisk.»

Vis svaret i sammenheng

16. oktober

Hva synes du om Solbergs utvalgte?

«Det er en samling med erfaring og kunnskap som vil gi landet trygg styring og mye gjennomføringskraft. Vi gleder oss.. og Rogaland går fra 0 statsråder til 4 - hurra!»

Vis svaret i sammenheng

14. oktober

Hva synes du om statsbudsjettet?

«Svakt på universitetssektoren - skyver studentregningen forann seg til 2015, for få studentboliger. For lite kollektivsatsing i Rogaland. Arveavgiften må bort - ikke bare reduseres!»

Vis svaret i sammenheng

1. oktober

Hva synes du om at Frp og Høyre danner regjering?

«Jeg syntes dete r bra at det borgerlige flertallet har gitt Norge en borgerlig regjering slik velgerne har ønsket. Avtalen er historisk sterk, og sikrer et kollektivløft for de store byene. Det er en fantastisk nyhet for Stavanger»

Vis svaret i sammenheng

19. september

Hvilke partier danner regjering?

«Jeg tror alle 4 går med i regjeringen.»

Vis svaret i sammenheng

12. september

Hva synes du om det nye Stortinget?

«Masse flotte representanter er valgt inn - og det blir spennede å se nye fjes på plass i nye roller og nye debatter. Og så er det et solid borgerlig flertall. Lykke!»

Vis svaret i sammenheng

28. august

Bør Norge støtte et angrep på Syria uten FN-mandat?

«Et vanskelig spørsmål - men i denne situasjonen hvor vestlig etteretningstjenester og FN uavhengige av hverandre slår fast at det er brukt gass av regimet mot egen sivilbefolkning mener jeg det hjemler angrep basert på menneskerettene. Derfor: Ja»

Vis svaret i sammenheng

17. august

Kommer Miljøpartiet De Grønne over sperregrensa?

«Nei - da må det i såfall til en voldsom bølgeeffekt. De andre små grønne partiene vil dessuten mobilisere i ukene fremover.»

Vis svaret i sammenheng

6. august

Hva må gjøres for å øke sikkerheten i de gamle tunnelene?

«Det viktigste er at nødsambandet må fungere! Regjeringens langdryge behandling av nødnett er noe av det nærmeste en kommer en politisk skandale i Norge.»

Vis svaret i sammenheng

2. august

Hva mener du om pappaperm?

«Jeg ønsker at en større del av den delen som kun er reservert for pappaen (som en ellers mister) skal kunne fordeles slik foreldrene ønsker... den statlige ordningen passer ikke for alle familier!»

Vis svaret i sammenheng

27. juli

Hvor stor blir valgdeltagelsen?

«Jeg tenker det blir et litt sterkere mobiliseringsvalg enn i 2009 77,8% valgdeltakelse.»

Vis svaret i sammenheng

27. juni

Bør Høyblokka i regjeringskvartalet rives?

«Ja Høyblokka bør rives og erstattes med et nytt bygg som symboliserer det moderne og fremtidsrettede Norge. Det nye bygget bør være tuftet på moderne arkitektur, sikkerhet, åpenhet og lavt energiforbruk. Når ondskapen rammet må vi bruke den til å løfte frem verdiene våre på ny.»

Vis svaret i sammenheng

21. juni

Hvem vant duellen?

«Det var en god og saklig debatt - Erna var rolig og snakket om egen politikk og Høyres løsninger mens Jens også snakket mest om Høyres politikk(og Frp sin). Erna FTW!!»

Vis svaret i sammenheng

18. juni

Har den norske regjeringen et ansvar for folket i Syria?

«Vi har et ansvar som en del av det internasjonale samfunnet - og ja det betyr at vi skal medvirke til at folket sine rettigheter der beskyttes mot brutale diktatorer som Assad.»

Vis svaret i sammenheng

5. juni

Hvilke terningkast gir du partilederne i opposisjonen?

«Erna Solberg 5 Siv Jensen 4 Knut Arild Hareide 4 Trine Skei Grande 5»

Vis svaret i sammenheng

31. mai

Hvilket terningkast gir du til regjeringen?

«jeg gir regjeringen en svak treer....»

Vis svaret i sammenheng

28. mai

Hva synes du om plasseringen av nytt Munch-museum?

«Det er helt fantastisk. Endelig får nasjonaen et bygg som er Munch verdig med en sentral plasering i et fremtidsrettet bymiljø! Vi utenfor hovedstaden takker et politisk flertall som har gjort et helt riktig valg!!! TAKK!»

Vis svaret i sammenheng

30. april

Bør det bli forbudt å tigge?

«Et ubetinget ja til det. Tigging løser overhode ingen sosiale problemer og fungerer faktisk som en fattigdomsfelle. Vi gjør disse en bjørnetjeneste.»

Vis svaret i sammenheng

25. april

Hvor store blir KrF ved valget?

«De får en oppslutning på 5,7%. De står relativt sterkt i Sørvest, mens de vil slite stort i de landsdelene der de tradisjonelt har stått svakt.»

Vis svaret i sammenheng

20. april

Hvor store blir Arbeiderpartiet ved valget?

«Jeg tror de får en oppslutning på 30,9%»

Vis svaret i sammenheng

7. april

Hva har Frp betydd for utviklingen i norsk politikk?

«De har bidratt til å bredde den politiske debatten, til å tenke nye tanker før andre våget og de har gitt deler av folket en proteststemme - ettersom de ofte er partiet som inntar en posisjon mot det et bredt flertall mener.»

Vis svaret i sammenheng

3. april

Svekker biografien Borten Moe politisk?

«Nei det vil jeg ikke si. Vil heller kunne si at det svekker forfatteren Moen - som har driti seg ut med disse nach-beskrivelsene...»

Vis svaret i sammenheng

8. mars

Hva betyr kvinnedagen for deg?

«den er en historisk dag for benchmarking av kvinners rettigheter. Hvor var vi, hvor er vi og hvor skal vi. Det er også en god unnskyldning for å takke de mødre, bestemødre og oldemødre som har gitt akkurat DEG oppdragelse og folkevett.»

Vis svaret i sammenheng

22. februar

Har Frp blitt for utydelige?

«Frp har mange av de samme sakene som før. Men partiet forbereder seg på å søke makt, det betyr endringer og at en må utvise vilje til å komme andre i møte. Dette er en øvelse alle de andre partiene har gjort, og det er ikke lett.»

Vis svaret i sammenheng

30. januar

Bør områdene utenfor Lofoten åpnes for oljeleting?

«Ja det bør det absolutt. Nye områder krever en langsiktig strategi og husk det tar gjerne 10-15 år fra et funn til produksjonen settes i gang. Nå er det Nord-Norge sin tur!»

Vis svaret i sammenheng

27. januar

Hva mener du om eggdonasjon?

«Det må være lov på lik linje med sæddonasjon.»

Vis svaret i sammenheng

21. desember

Hvilke politiske juleønsker har du?

«Jeg ønsker meg en fredelig jul, en bybaneløsning for Stavangerregionen fra regjeringen samt flere blå målinger. :)»

Vis svaret i sammenheng

15. desember

Hva tenker du om et eget innvandrerregnskap?

«Det er laget flere "innvandrerregnskap" i årenes løp. De viser alle det samme - uten innvandring til Norge stopper økonomien opp! Her har ikke Frp fulgt med i timen. »

Vis svaret i sammenheng

12. desember

Hva bør skje med formuesskatten?

«Den bør reduseres gradvis - først og fremst for bedrifter med arbeidende kapital, det vil si maskiner, utstyr og eiendommer, som de må betale skatt på. Når det er på plass en ordning som hindrer nullskatteytere bør også resten av formueskatten fjernes.»

Vis svaret i sammenheng

17. november

Trenger vi flere unge på Stortinget?

«Ja - det syntes jeg er viktig. God balanse mellom yngre og eldre, damer og menn, landsdeler og byer. Samtidig legger vi til grunn at alle er dyktige uansett bakgrunn.»

Vis svaret i sammenheng

10. november

Hva synes du om oppdrett av pelsdyr?

«Jeg er skeptisk - men avventende. Mindre subsidier i alle fall!»

Vis svaret i sammenheng

7. november

Hva synes du om at Barack Obama får fire nye år som president?

«Det syntes jeg er bra - en fargerik koalisjon har løftet frem noen som vil gi USA et sikkerhetsnett som er en supermakt verdig. Samtidig som sosial likhet for kvinners valg, homofilt ekteskap føres videre i en liberal retning. Tea party aktivistenes party er over!»

Vis svaret i sammenheng

5. november

Er du fornøyd med norske mediers dekning av presidentvalgkampen?

«Nja - de er delvis bedre - men vi forstår nok ikke hele bredden av motsetninger som følge av samfunnsforhold vi har vanskeligheter med å forstå. Eksempelvis abort og helsevesen.»

Vis svaret i sammenheng

2. november

Bør staten sprøyte nye skattekroner inn i SAS om alternativet er konkurs?

«Nei de bør la selskapet bli omstrukturert - eller selge seg ut. SAS må være konkurransedyktig - luftfart er ikke en subsidiert næring!»

Vis svaret i sammenheng

23. oktober

Har du tillit til måten Regjeringen utøver det statlige eierskapet på?

«Generelt sett har jeg vært enig - men nå kommer det jo rullende det ene etter det andre fra regjeringen. Dette er i ferd med å gå fra galt til ille!!»

Vis svaret i sammenheng

19. oktober

Er du interessert i hva naboen tjener?

«Nei det er jeg ikke. Det er snoking i private forhold - at alle betaler sin skatt er det kemneren som skal sørge for! Ikke nysjerrige naboer!»

Vis svaret i sammenheng

12. oktober

Er det riktig å gi EU fredsprisen?

«¨Ja det er det - det største og mest velykkede fredsprosjektet på det Europeiske kontinentet. 6 tiår med fred og nært samarbeid og forbrødring i Europa! »

Vis svaret i sammenheng

8. oktober

Hva synes du om statsbudsjettet for 2013?

«Det er svakt på kollektivtrafikk - dessuten er det ingen satsing på å videre- og etterutdanne lærerne i skolen. De burde også ha fjernet "flytteskatten" nå når de øker andre deler av formueskatten!»

Vis svaret i sammenheng

30. september

Kan man forsvare monarki som styreform i Norge også i fremtiden?

«Ja det kan man - monarkier - senere konstitusjonelle monarkier - er den styreformen som har dominert våre samfunn gjennom historien. De er tradisjonsbærere, utgjør historiske forankringer og fungerer som nasjonale samlende symboler.»

Vis svaret i sammenheng

28. september

Bør NRK-lisensen opprettholdes?

«Jeg mener at lisensen kan avvikles og at Nrk kan finansieres direkte over statsbudsjettet.»

Vis svaret i sammenheng

25. september

Hva betyr det for nordmenn i dag at Norge sa «nei» til EF i 1972?

«Det betyr at jordbruksvarer og fisk ikke er en del av fellesmarkedet og at vi hvert år godtar hundrevis av lovendringer som vi selv ikke kan påvirke. Og så står vi utenfor Europas største fredsprosjekt - som er usolidarisk.»

Vis svaret i sammenheng

18. september

Trenger vi lenger fylkeskommunen som forvaltningsnivå, eller greier vi oss fint kun med kommune og stat?

«Fylkeskommunene må legges ned snarest mulig! Kommunene kan løse de oppgavene på en god måte. Ja til mer robuste kommuner med større oppgaver og betydelig mer ansvar.»

Vis svaret i sammenheng

17. september

Vil du savne Ola Borten Moe om han forsvinner fra norsk rikspolitikk?

«Ikke nødvendigvis på Stortinget - men syntes han gjør en grei jobb som Olje og Energiminister. Men etter valget får vi en ny O&E minister fra et borgerlig parti. Det gleder jeg meg mer til!»

Vis svaret i sammenheng

14. september

Bør KrF åpne for å kunne sitte i regjering med Frp?

«Ja det bør KrF gjøre. Partiets linje om frivillighet, skolepolitikk, kollektivsatsing og valgfrihet passer den borgerlige siden godt! »

Vis svaret i sammenheng

13. september

Bør kirken miste vigselsretten?

«Kirken skal fremdeles få gifte folk - men papirarbeidet bør overlates til tinghuset som utsteder vigselsattesten. Dermed blir papirarbeidet likt for alle religioner og livssyn. Det er en god ting med likhet for loven.»

Vis svaret i sammenheng

4. september

Bør staten betale en større del av kollektivutbyggingen i storbyene?

«Absolutt! Kommuner og fylkeskommuner har ikke blitt gitt økonomiske rammer fra staten til å bygge ut storstilte baneløsninger som vi har behov for. Bergen har fått minimal drahjelp til sin bybane, mens Stavangerregionen venter og venter på statlige svar. Staten må sørge for driftsrammer med høy frekvens på disse systemene. Da får vi den urbane kollektivrevolusjonen dette landet trenger.»

Vis svaret i sammenheng

3. september

Er det riktig av Ap å vrake Thor Erik Forsberg?

«Det er det vanskelig å ha en klar formening om. Generelt sett bør Stortingsrepresentanter følge norsk lov, men også de kan gjøre feil. Dette må lokalpartiet hans vurdere.»

Vis svaret i sammenheng

30. august

Hva er viktigst i neste års statsbudsjett?

«Å sørge for at fastlandsindustrien vår får bedre vilkår slik at den ikke taper i konkurransen med oljeindustrien samtidig som det må satses på universiteter og forskning. En del avgifter som arveavgift og dokumentavgift bør også forsvinne!»

Vis svaret i sammenheng

28. august

Hva synes du om Stoltenbergs redegjørelse i Stortinget?

«Bra med selvkritikk - er behov for klare tidsrammer for nye tiltak og at tiltak som ble varslet gjennomføres raskere enn det som ble opplyst. Nytt beredskapssenter... jeg trodde Politidirektoratet var vår beredskapssenter.... det bør kanskje bare legges ned hele direktoratet?»

Vis svaret i sammenheng

27. august

Hva forventer du av Stoltenbergs redegjørelse?

«Grundighet og en smule selvkritikk. Samtidig som en bør redegjøre for hvorfor politiske prosesser knyttet til beredskap stoppet opp og hvorfor ingen tok ansvar for å øve på kriser med den sentrale statsadministrasjonen!»

Vis svaret i sammenheng

24. august

Hva synes du om dommen mot Anders Behring Breivik?

«Bra! Ondskap skal pådømmes hardt og 21 års forvaring er vår strengeste form for straff. Justice has been served!»

Vis svaret i sammenheng

22. august

Bør eggdonasjon bli lovlig?

«Ja det bør det bli!»

Vis svaret i sammenheng

21. august

Hva har Arbeiderpartiet gjort for Norge?

«Bidratt til industrialisering og sosiale reformer, bidratt til å forankre vår sikkerhet til USA og NATO etter sin misslykkede sikkerhetspolitikk på 30 tallet. De har vært et statsbærende parti - spesielt siden andre verdenskrig.»

Vis svaret i sammenheng

16. august

Var det riktig av Øystein Mæland å trekke seg?

«Det hadde vært mer riktig om den politiske ledelsen også gikk av. Storberget trakk seg tidligere for å unngå dette - andre i den politiske ledelsen burde trekke samme konklusjoner!!»

Vis svaret i sammenheng

13. august

Hva synes du om konklusjonene til 22. juli-kommisjonen?

«Vi bør absolutt lære av de erfaringene vi har gjort. Beredskap og krisehåndtering kan alltid bli bedre.»

Vis svaret i sammenheng

31. juli

Hvem skal bestemme om to kommuner skal slås sammen?

«Det bør gjennomføres en nasjonal reform for å dele inn det kommunale kartet på ny. Dermed kan det tilpasses nye krav, nye bosettningsmønstre, nye samferdselsforbindelser og nye sammenhengende byområder.»

Vis svaret i sammenheng

1. august

Bør Vinmonopolet ha åpent på nyttårsaften?

«Ja - slik andre butikker har åpent på nyttårsaften bør også Vinmonopolet ha åpent da. »

Vis svaret i sammenheng

3. juli

Hvor alvorlig er krisen for SV?

«Den er alvorlig - de står med et svekket tillitsmannsapparat og mer begrensede økonomiske ressurser etter lokalvalget og vil slite med å ha nok organisatorisk kraft til å reise seg. Og politisk - eldreomsorg? Partiet er lost in political space.»

Vis svaret i sammenheng

28. juni

Bør Norge bli republikk?

«Norge bør beholde dagens styreform. Det gir et statsoverhode som har legitimitet for alle uansett politisk syn - samtidig er det sånn at det var folket i folkeavstemning som innsatte monarkiet i 1905 med et massivt flertall. Dermed er det bare folket gjennom folkeavstemning som kan avsette monarkiet. Og jeg hører ingen rop om det.»

Vis svaret i sammenheng

24. juni

Bør salg av «pappvin» bli forbudt?

«Nei det bør det overhode ikke bli! Skandaløst dårlig forslag!»

Vis svaret i sammenheng

18. juni

Hva synes du om endringene i regjeringen?

«Sp prøver å komme på offensiven. For Rogaland, Norgest 4 mest folkerike fylke og hjemmebanen til oljenæringen Norges viktigste næringscluster, er det særdeles skuffende at en ikke lenger har noen ved Kongens bord. Mens trøndelagsfylkene(som har færre innbyggere samlet en Rogaland) har 4 statsråder.»

Vis svaret i sammenheng

12. juni

Hva synes du om at posten legger ned nesten alle postkontorene?

«Det er slik det er blitt - nye kommunikasjonsmetoder gjør at behovene endres. Posten må derfor endres for å gi et tilbud i forhold til det samfunnet vi lever i.»

Vis svaret i sammenheng

8. juni

Hvilke terningkast fortjener medlemmene av regjeringen?

«Regjeringen står til en 3'er Best er finansministeren - værst er næringsministeren!»

Vis svaret i sammenheng

7. juni

Hva synes du om klimaforliket?

«Det ble i alle fall sprekere og mer konkret - og jeg syntes godt at FrP kunne vært med helt til mål. Ap fremstår her som patetiske.»

Vis svaret i sammenheng

1. juni

Hvilke terningkast fortjener opposisjonen?

«Opposisjonen får en klar 5'er - de har i løpet av de siste 5-6 månedene jobbet seg sammen og presenterer et stadig klarere alternativ til regjeringen. Alle de 4 partiene skal ha skryt for det.!»

Vis svaret i sammenheng

15. mai

Hva synes du om revidert nasjonalbudsjett?

«Det var grått - og burde inneholdt en forbedret BSU ordning samt økninger på kollektiv for å begynne opptrappingen av kolelktivinnsatsen i de store byregionene.»

Vis svaret i sammenheng

14. mai

Støtter du bøndenes aksjoner?

«Jeg mener at bøndene burde få slippe flere reguleringer slik at de kan bli enda mer konkurransedyktige. Lavere skatt ville også gitt dem bedre totaløkonomi. Skal bøndene opp i inntekt må de bli enda mer effektive og ha muligheter til å få betydelig større stordriftsfordeler. F.eks ved at maksgrensen for sambruksfjøs fjernes.»

Vis svaret i sammenheng

10. mai

I hvilken grad tror du journalisters egen stemmegivning påvirker dekningen av saker?

«Jeg tror en del journalister lar det bli noe subjektivt. Men alle er mennesker, og jeg skulle ønske vi hadde mer balanse mellom røde og blå journalister.»

Vis svaret i sammenheng

9. mai

Bør oljefondet brukes til å stabilisere økonomien i andre europeiske land?

«Oljefondet bør brukes etter foretningsmessige prinsipper. Men dersom en står sammen med andre land er jeg åpen for at en begrenset del kan bidra til å stabilisere den Europeiske økonomien. men er ikke en tilhenger av risikosport i finansverden.»

Vis svaret i sammenheng

7. mai

Hvordan har Tschudi-saken påvirket ditt syn på Jonas Gahr Støre?

«Det har svekket ham. Han burde fremdeles ha fått sin habilitet vurdert så lenge det var antydninger til at noen kunne mene det var habilitetskonflikter her.»

Vis svaret i sammenheng

6. mai

Bør tigging være forbudt?

«Ja det bør bli et forbud. Denne situasjonen med en tiggeindustri, menneskehandel og kriminelle bakmenn er blit helt uttålelig.»

Vis svaret i sammenheng

30. april

Hva gjør du 1. mai?

«Jeg skal ha fri og kose meg med en fin vårdag. Hvis jeg blir inspirert vil jeg kanskje ta meg en liten skriveøkt. Vi får se - uansett en god oppladning til en travel landsmøtehelg for Høyre :)»

Vis svaret i sammenheng

25. april

Hva synes du om klimameldingen?

«Klimameldingen inneholder en del virkemidler som trengs - men på transport der vi trenger et løft er det fremdeles ukonkret og få reelle prioriteringer på kollektiv. For industrien er en vel hard i klypene - en burde brukt skattelettelser for å motivere til flere miljøvennlige løsninger - ikke bare flere avgifter.»

Vis svaret i sammenheng

16. april

Hvor viktig er det for deg å følge med på 22. juli-rettssaken?

«Det er viktig - men det er også viktig å skjerme seg. Å ikke la rettssaken bli altoppslukende.»

Vis svaret i sammenheng

11. april

Hvilke partier blir med i regjeringen ved eventuelt borgerlig flertall i 2013?

«Jeg tror alle de 4 partiene vil kunne sitte i regjeringen. Eventuelt at alle de fire partiene blir enige om et regjeringsgrunnlag der et eller flere partier opptrer som støttepartier. Forhandlingene avgjør - men jeg håper på en bredest mulig borgerlig flertallsregjering!»

Vis svaret i sammenheng

10. april

Bør sykehusene ha kveldsåpent for å ta unna køene?

«Ja - syntes det var et godt forslag fra Vesntre. Det blir jo ikke flere ansatte av det - men kanskje kan en klare å få redusert køene noe i en kortere periode.»

Vis svaret i sammenheng

2. april

Hvilken bok vil du anbefale i påsken?

«Anbefaler Trynefaktor - en politisk bok spekket med intriger og politisk know-how. Det bør være rom for litt lett politisk underholdning i påsken i tillegg til alle mordene som blir begått oppe i fjellheimen.. God påske!»

Vis svaret i sammenheng

27. mars

Hva bør skje med mulla Krekar?

«Han bør utvises fra kongeriket så snart det er praktisk mulig.»

Vis svaret i sammenheng

21. mars

Hva synes du om endringene SV gjør i regjeringen?

«Det blir spennende å se om endringene blir slik media har presentert dem. At det er lekasjer tyder helt klart på at de to statsrådene selv ikke vil gå av. Endringene vil ikke styrke regjeringen som en helhet.»

Vis svaret i sammenheng

14. mars

Bør asylbarna få bli i Norge?

«Det er vanskelig å svare på - kanskje noen bør revurderes mens andre absolutt bør sendes ut? Jeg ser viktige og prinsipielle sider ved begge sider av regjeringens beslutning.»

Vis svaret i sammenheng

8. mars

Trenger vi kvinnedagen?

«Ja. Mest for å minne om de damer rundt om i verden som ikke har stemmerett, som ikke er juridisk likestilte og som ikke har de samme sosiale rettighetene som menn har i de landene. De skal vi kjempe for!»

Vis svaret i sammenheng

7. mars

Hva bør SV gjøre nå?

«De bør ta en timeout og tenkepause...»

Vis svaret i sammenheng

5. mars

Er det riktig av Audun Lysbakken å gå av?

«Ja det er riktig. Det har også vært min holdning tidligere.»

Vis svaret i sammenheng

28. februar

Bør Audun Lysbakken trekke seg som lederkandidat i SV?

«Det får andre vurdere - han fremstår sterkt svekket etter å ha ignorert habilitets advarslene fra sitt eget embedsverk.»

Vis svaret i sammenheng

22. februar

Hva mener du staten bør bruke mindre penger på?

«Mindre penger på landbrukssubsider, byrkåkrati, Fylkesmannsembetet, Fylkeskommunene, slå i sammen og effektivisere en del av direktoratene.»

Vis svaret i sammenheng

15. februar

Bør det bli tillatt med alkoholreklame på tv?

«Har ikke sterke følelser knyttet til dette. Jeg hadde ikke stemt mot det - men heller ikke fremmet forslag om å få det opphevet.»

Vis svaret i sammenheng

8. februar

Er det for mye alkohol i politikken?

«Opplever ikke at det er mer alkohol ved politiske arrangementer enn andre arrangementer, konferanser og festmiddager. Vi forholder oss til loven, og har ekstra oppmerksomhet rundt dette for våre ungdommer slik at det er klare grenser for alle.»

Vis svaret i sammenheng

6. februar

Bør det biologiske prinsippet bli mindre viktig for barnevernet?

«Det er uhyre vanskelig å svare på. Sålangt har vi lent oss på dette prinsippet og i for liten grad lykkes med barnevernet. Vi burde kanskje nå lene oss mot et nytt prinsipp for å se om barnevernsarbeidet dermed kan lykkes bedre.»

Vis svaret i sammenheng

3. februar

Frykter du en «biff-krise» i norske butikker?

«det får vi da endelig ikke håpe vi får. Norsk jordbrukspolitikk er så regulert og monopolisert - at vi nå har sett konsekvensene. Håpløst.»

Vis svaret i sammenheng

30. januar

Bør tannhelse være en del av det offentliges ansvar på lik linje med resten av kroppen?

«Tannhelse er en del av det offentlige i dag, for de som har sykdommer som gjør at de må ha behandling. Ellers hører hår og negler også til kroppen, uten at det offentlige av den grunn skal betale for de behov den enkelt har på disse områdene. Hvem skal plukke opp disse milliardregningene som vi dekker selv i dag? »

Vis svaret i sammenheng

25. januar

Bør det bygges lyntog i Norge?

«Dersom det er samfunnsmessig lønnsomt bør det det! Vi bør hvertfall utrede det grundig.»

Vis svaret i sammenheng

24. januar

Er det for mye drittkasting i norsk politikk?

«Nei det vil jeg ikke si - de fleste er rederlige og diskutere politikken og ikke personen.»

Vis svaret i sammenheng

19. januar

Hva synes du om Trond Giskes redegjørelse i Stortinget?

«Den gav ikke alle svar - det virker som om Giske var mer opphengt i dette salget en det resten av regjeringen var... Når statsministeren har lagt ballen død - så må en statsråd forholde seg til det.»

Vis svaret i sammenheng

16. januar

Bør Norge si opp EØS-avtalen?

«Nei det bør vi absolutt ikke. Vi bør heller skaffe oss fullverdig adgang til EU og bli med i det Europeiske samarbeidet.»

Vis svaret i sammenheng

13. januar

Bør reglene for arveavgift endres?

«Arveavgiften bør avvikles - sporenstraks. Det er verdier som beskattes for tredje gang!!»

Vis svaret i sammenheng

12. januar

Hvordan skal det bli lettere for unge å komme inn på boligmarkedet?

«Staten må innskrenke fylkesmennenes innsigelsesrett i storbyene. Det må lettes på statens overomfattende krav til planer og forskrifter som trekker utbyggingen ut i tiden. Det må bli bedre BSU muligheter.»

Vis svaret i sammenheng

10. januar

Bør loven endres for å holde 22. juli-terroristen innesperret?

«Lover kan ikke gis tilbakevirkende kraft. »

Vis svaret i sammenheng

6. januar

Hva gjør du for miljøet?

«Jeg går til jobben, bruker kollektivt (eller kompiskjøring) når jeg skal på møter andre steder. Jeg sorterer alt avfall både hjemme og på jobb. Og jobber for å realisere en moderne effektiv og miljøvennlig bybane i vår region :)»

Vis svaret i sammenheng

5. januar

Er sentrumsalternativet dødt?

«Senterpartiet knuste sentrumsalternativet da de ikke kunne være med i Høyre-sentrumsregjeringen etter valget i 2001. Da gikk Sp vekk fra sentrum og tok skrittet over til de røde. Senere har de forankret seg på den siden. Det reelle sentrum ligger som det har gjort historisk, godt plassert på borgerlig side!»

Vis svaret i sammenheng

4. januar

Bør norske partier ha åpne nominasjonsprosesser som i USA?

«En bør hvertfall ha åpnere prosesser med uravstemninger og lignende for å engasjere de som er medlemmer av partiene. Oslo Høyre gjør i sådan måte et nybrottsarbeide her.»

Vis svaret i sammenheng

30. desember

Hva blir den viktigste politiske saken for deg i 2012?

«Den viktigste lokale saken blir å få på plass planene om bygging av en fornuftig, moderne og fremtidsrettet bybaneløsning i våre region.»

Vis svaret i sammenheng

27. desember

Kan Norge få en ny sentrumsregjering?

«Slik situasjonen er nå vil de ikke det. Senterpartiet har kastet egne idealer og standpunkter på båten og forlatt sitt opprinnelige borgerlige tilholdssted. Vi har nå to regjeringsalternativer og det tor jeg er bra for velgerne også.»

Vis svaret i sammenheng

21. desember

Hvilke politiske juleønsker har du?

«Jeg ønsker meg en fredelig og blå jul. Og håper vi kan samle krefter til 2012 som blir et viktig politisk år med masse politisk arbeide før stortingsvalget i 2013.»

Vis svaret i sammenheng

20. desember

Bør kvinner kvoteres inn i politikken?

«Nei! Jeg kan legge til at Stavanger Høyre hadde 3 forhåndskumulerte kandidater ved valget i 2011 (ordfører samt ungdomskandidat og seniorkandidat) Alle tre var damer - helt uten noen form for kvotering!»

Vis svaret i sammenheng

14. desember

Hvor bør Munch-museet ligge?

«Det bør selvsagt ligge i Bjørvika - hvem utenfor Oslo forholder seg til Tøyen? Tøyen er fullstendig usentralt! Munch er en nasjonal skatt ikke en sak som handler om østkant og vestkant. Få den samlingen på plass i sentrum!»

Vis svaret i sammenheng

13. desember

Bør 16-åringer få stemme ved valg?

«Hey Min personlige mening er at ja det bør de. Ved lokalvalgene riktignok. Vi gjennomførte valg for de på 16 og 17 ved dette lokalvalget og det var vellykket.»

Vis svaret i sammenheng

9. desember

Hvilke terningkast gir du regjeringen?

«Jeg gir regjeringen en 2'er! Ingenting skjer på skole - hvor blir det av kollektivsatsingen i de store byområdene som har sterk befolkningsvekst og hvorfor blir det ikke flere politifolk på gatene når regjeringen har lovet det?»

Vis svaret i sammenheng

6. desember

Hvorfor flykter velgerne fra de rødgrønne partiene?

«Regjeringen leverer ikke løsninger som folk oppfatter som relevante. Det blir mer tvang, høyere boligpriser og mindre helse for hver krone vi bruker når staten SKAL gjøre alt selv.»

Vis svaret i sammenheng

1. desember

Hva synes du om eiendomsskatt?

«Høyre har generelt vært opptatt av å ikke innføre eiendomsskatt, holde den så lav som mulig og eventuelt redusere/fjerne den der det er mulig. Stavanger Høyre mener at den skatten og må ses i sammenheng med kommunale avgifter generelt - her er Stavanger en av landets billigste byer i følge Huseiernes landsforbund.»

Vis svaret i sammenheng

28. november

Har ytringsfriheten en grense?

«Ja yttringsfrihet har en grense - men den er vanskelig å se. Den er også flytende over tid ettersom normer og verdier forandrer seg i samfunnet. Det er for eksempel ikke lov å lyve og drive æreskrenkelser under "dekke" av yttringsfrihet. Diskusjonen om hvor det går en grense for yttringsfrihet er i seg selv med å definerer en slik grense.»

Vis svaret i sammenheng

24. november

Hvor bør basen for de norske kampflyene ligge?

«Uten for sterke bindinger mener jeg den bør ligge på Ørlandet. Der det er best tilknytning til NATO. Dessuten har Bodø allerede "fått" hovedkvarter fra Jåttå. »

Vis svaret i sammenheng

14. november

Bør SV gå ut av den rødgrønne regjeringen?

«De sitter i en sosialistregjering - så da bør de vel sitte der. Siden de har et sosialistisk program. Hva skal de tjene på med å forlate regjeringen?»

Vis svaret i sammenheng

11. november

Hva synes du om endringene i regjeringen?

«Barth Eide er en solid kar. Med gode tradisjoner og relasjoner over Atlanteren! Det er meget betryggende. Faremo har sysslet med justis før. Klarer hun å ro i land en sektor som regjeringen har latt blø med vilje?»

Vis svaret i sammenheng

7. november

Var kreftgarantien en bløff fra regjeringen?

«Slik det nå fremstår var det det! Hvor er de konkrete planene - Høyre utfordret regjeringen på dette før de kom med en kreftgaranti. Men de rødgrønne har ikke fulgt opp våre forslag!»

Vis svaret i sammenheng

7. november

Bør Senterpartiet skille lag med Arbeiderpartiet og SV?

«Det må de bestemme selv. Men vi registrerer at den borgerlige fløyen i Senterpartiet er forsterket den senere tid. Og at debatten går friskt internt i partiet om hvor de skal ha sitt politiske tyngdepunkt.»

Vis svaret i sammenheng

4. november

Hvem bør KrF velge?

«De bør holde en klar borgerlig profil. Kristendemokratiske partier har lang tradisjon for å stå på en høyre-sentrumslinje.»

Vis svaret i sammenheng

2. november

Hva synes du om at de fleste ordførererne er middelaldrende menn?

«Som en enkeltgruppe kan det sikkert diskuteres. men for eksempel i Rogaland har Høyre en god fordeling mellom kvinner og menn. Rogaland Fylke, Stavanger, Karmøy, Klepp og Hjelmeland har alle kvinnelige Høyreordførere. God blanding er viktig for parti, innbyggere og for å speile et mer mangfoldig samfunn.»

Vis svaret i sammenheng

31. oktober

Hva må gjøres for å stoppe voldtektsbølgen i Oslo?

«Politiet må kjøre i gang et eget prosjekt med spaning og ekstra oppmerksomhet på personer som oppfører seg mistenkelig. Det må settes i gang samarbeidsprosjekter på tvers av kommunale og frivillige organisasjoner som kan jobbe preventivt.»

Vis svaret i sammenheng

27. oktober

Bør det innføres sperregrense også ved lokalvalg?

«Ja det bør det. Men den kan være lavere en den nasjonale, f.eks 2%. Danmark har en sperregrense - det kan også være en mulighet å gå tilbake til den måten en fordelte mandater tidligere. Da var det vanskeligere for de aller minste partiene å komme inn.»

Vis svaret i sammenheng

25. oktober

Er det på tide å tegne et nytt norgeskart?

«JA! Vi trenger færre kommuner. Vi må fjerne fylkeskommunene. Da får vi mindre administrasjon - mindre byråkrati og enheter som kan løfte de store velferdsoppgavene som vi må løfte i årene fremover. Spesielt samhandlingsreformen og behovet for nye kollektivgrep i storbyregionene og sikring av nok kompetanse i kommune-Norge.»

Vis svaret i sammenheng

24. oktober

Bør Norge bidra til å hjelpe kriserammede EU-land?

«Vi bør bidra i like stor grad som de andre landene som er en del av det felles markedet. Dersom en velger å bruke noe av oljefondet til å kjøpe "gjeld" bør det gjøres på samme måte som i dag. Kun foretningsmessige prinsipper. Ellers er det i alles interesse at EU sin krise løses. Vi eksporterer over 70% av våre varer til EU, hvis de får et alvorlig økonomisk tilbakeslag vil det bety mindre import fra oss - og tap av norske arbeidsplasser. Alle de som ikke tar det innover seg, opptrår både usolidarisk med de som lever i EU og snakker ned vår egen eksportindustri.»

Vis svaret i sammenheng

21. oktober

Var det rett av myndighetene å stramme inn på muligheten for å søke i skattelistene?

«Ja det var rett!! At alle bidrar til fellesskapet er det skattekontorene som skal sørge for gjennom å følge opp de til enhver tid vedtatt reglene og lovene som regulerer skattenivået vårt. Det er udemokratisk og det er brudd på personvernet at alle skal sjekke hva folk tjener, hva de har i formue og hva de betaler i skatt. Det er snoking - misunnelse og jantelov!»

Vis svaret i sammenheng

19. oktober

Har Jens Stoltenberg skadet Norges forhold til USA?

«De rødgrønnes gjentatte og til tider ukritiske kritikk av USA har ikke bidratt til å forsterke vårt forhold til USA. Hvor er de kritiske røstene til Hviterussland, Kina, Venezuela og Cuba? USA var et av de første landene som anerkjente oss som selvstendige i 1905. De bidrog aktivt til frigjøringen fra nazistene gjennom andre verdenskrig. De bidrog med sivil og militær hjelp til gjennoppbyggingen etter krigen(Marshall Hjelpen). Og de har garantert vår uavhengighet og trygghet mot kommunistiske diktaturer som truet sine naboer med agressiv og ustabil freamferd i nesten 50 år. »

Vis svaret i sammenheng

18. oktober

Er det riktig av Vågå Ap å la den overgrepssiktede ordføreren fortsette i jobben?

«Det er helt umulig å ha gode forutsetninger for å kommentere. Men vi registrerer at media har en mer tilbaketrukket role i denne saken enn i andre slike saker.»

Vis svaret i sammenheng

17. oktober

Bør alle de borgerlige partiene gå sammen om et bredt regjeringsalternativ i 2013?

«Ja helt klart! De bør gå sammen og bygge et alternativ som kan utfordre de rødgrønne på en troverdig og offensiv måte. Kun et bredt borgerlig samarbeid vil kunne gi dette landet en bred borgerlig stabil regjering.»

Vis svaret i sammenheng

13. oktober

Har Storberget opptrådt kritikkverdig overfor bistandadvokat Mette Yvonne Larsen?

«Ja det må en kunne si. Dersom han har ymptet frempå at hun burde dempe sin kritikk av politiet i en slik fase er det svært uheldig. Det strider mot politiske normer at justisministeren involverer seg ovenfor tredjepersoner i en sak som skal for retten.»

Vis svaret i sammenheng

11. oktober

Har dieselbil-eiere grunn til å føle seg lurt?

«De som har kjøpt dieselbiler bør jo ikke det. De har jo kjøpt biler som er billigere. Debatt om utslippene av andre partikler har lenge vært en velkjent debatt rundt diesebiler - så det burde ikke overraske noen.»

Vis svaret i sammenheng

6. oktober

Hva synes du om statsbudsjettet?

«Budsjettet er for svakt på skole og kunnskap. Regjeringen løper fra egne løfter om det de har lovet innen etterutdanning, mer hjelp til de minste og bedre rådgivning.»

Vis svaret i sammenheng

28. september

Er det lurt av Jens Stoltenberg å stramme inn pengebruken?

«Det er et godt spørsmål som vi ikke kan besvare selv - før vi ser forslaget til Statsbudsjett som blir lagt frem neste uke. Det vil i alle fall ikke gi masse ordførere muligheten til å innfri alle gjeve løfter om det ene og det andre. Det som de hvertfall må levere på er skole og kollektvisatsing. Uten det blir det svakt!»

Vis svaret i sammenheng

26. september

Behandler media Frp tøffere enn andre partier?

«Nei det vil jeg ikke si. Mediene har sin jobb å gjøre - men de har til tider vært for personfokuserte. Glem ikke Tore Tønne saken. Jeg syntes også at Tv2 sin "jakt" på et menneske er å skyve grensen langt i denne Riga saken med Hoksrud.»

Vis svaret i sammenheng

23. september

Må politikere oppføre seg bedre enn andre?

«De bør ha vanlig folkeskikk og følge vanlige lover og regler. Politikere er også mennesker!»

Vis svaret i sammenheng

22. september

Vil Hoksrud-saken skade Frp?

«Det kommer helt an på ledelsens håndtering. Det må være mulig å gjøre feil også i Frp. Vil de innta et mer medmennesklig ståsted i denne saken?»

Vis svaret i sammenheng

20. september

Hvilke egenskaper må SVs neste leder ha?

«Den nye lederen må være en god sosialist. Det vil iallefall gjøre forskjellene tydeligere. Kanskje klarer de å fravriste noen av Ap sine venstreorienterte velgere.»

Vis svaret i sammenheng

19. september

Bør velgerne få større innflytelse over hvem som skal være ordfører?

«Ordførere skal velges av et flertall som vil ta ansvar for kommunene i felleskap. Klart at når ordførere og varaordførere blir valgt uten at de skal ta ansvar sammen. da blir det spesielt. Ellers er det slik at for eksempel Sp får mange ordførere fordi de er størst i mange små kommuner. Mens Høyre har hatt forholdsvis få ordførere men til gjengjeld styrt kommuner med over 43% av befolkningen i Norge.»

Vis svaret i sammenheng

16. september

Hvor mye betyr det å ha ordføreren i en kommune?

«Det er viktig for å profilere partiet. For å ta ansvar og for å få gjennomslag.»

Vis svaret i sammenheng

8. september

Hva er det med eiendomsskatt?

«Det er en skatt mange kommuner har. når den først er innført er den vanskelig å fjerne - spesielt på kort tid. I Stavanger har vi blant landets laveste avgifter - det er vi stolte av. Vi har eiendomsskatt og vi har garantert at den ikke skal økes i kommende periode. Tvert i mot vil vi jobbe systematisk for at avgiftene skal holdes så lave som mulig i kommunene vår. Det er viktig for oss å være ansvarlige og ikke love mer en vi kan holde.»

Vis svaret i sammenheng

7. september

Hvor opptatt er du av meningsmålinger?

«Jeg er nok over snittet interessert i målinger. Men det betyr også at jeg forstår bakgrunnstall og kan tolke målinger på en ganske grei måte. Mange aviser presenterer målinger som ultimate sannheter på tross av at det er forandinger som er innenfor feilmarginene. Ikke minst er pollofpolls.no en udmerket side som gir oss god innsikt i målinger og gjennomsnittet over tid.»

Vis svaret i sammenheng

4. september

Hva skjer med kontantstøtten?

«Den bli selvsagt faset ut av de rødgrønne. De er jo i mot valgfrihet og at foreldre skal kunne bestemme over egen hverdag og finne ordninger som er tilpasset dem selv. Selv om de fleste foreldre velger barnehage - er det noen som ikke ønsker det. Det bør vi respektere.»

Vis svaret i sammenheng

1. september

Hvor mye betyr det for et parti å ha en populær person på toppen av listen?

«Det er viktig å ha en ordførerkandidat som er troverdig, med gode nettverksegenskaper og som er jovial og omgjengelig. De skal lede et helt lag gjennom en valgkamp og gjennom en bystyreperiode. God ledelse er en viktig egenskap i så måte. Samtidig må de være villige til å stå rakrygget når det kommer til gjennomføring og debatt om saker som er omstridte. Gode visjoner og målsetninger er viktige å ha for toppkandidatene. Og som Stavanger Høyre har bevist. Evne til å sette disse visjonene ut i livet og gjennomføre de.»

Vis svaret i sammenheng

30. august

Har vi for mange kommuner i Norge?

«Ja vi har for mange kommuner. Vi burde hatt en egen komite som gikk gjennom alle deler av landet og kom med et helhetlig forslag til ny kommunestruktur. Slik det ble gjort på 60 tallet. Og så måtte Stortinget vedtatt den nye strukturen - det hadde blitt en god og fremtidsrettet kommunestruktur som ble til på bakgrunn av faglige vurderinger, nye kommunikasjoner og kapasitet til å tilby alle typer tjenester. Da kunne vi også lagt ned Fylkeskommunene. En ren bonus!»

Vis svaret i sammenheng

27. august

Hva er SVs problem?

«De snakker jo mer om Høyres skolepolitikk enn sin egen. Og er mot det meste av nye ting som vi foreslår. I Stavanger har vi ambisjoner på vegne av barna våre og leverer gode resultater. Men vi vil videre - og fokuset er på innhold, kvalitet og la de rasende dyktige lærerne våre få videre - og etterutdanning!»

Vis svaret i sammenheng

25. august

Bør tv-kanalene bruke stoppeklokke for å sikre politikerne like mye taletid under tv-debatter?

«nei det er det ikke behov for. Det gjorde de i gamle dager. Da kan det være at et parti som får mange utfordringer fra et andre partier må bruke mye tid på å forsvare seg. Istedenfor å kunne fortelle mest mulig om egen politikk. Jeg er også redd at debattene blir mindre flytende og at de blir mer stakato og planlagte.»

Vis svaret i sammenheng

24. august

Hva synes du om valgkampens første partilederdebatt?

«Jeg syntes de kom greit i gang. Litt famlende og følende. Mye hviss hvass debatt om hva Frp egentlig mener om innvandingsspørsmål. Men det er jo ikke saker som har noe med lokalpolitikk å gjøre. Vi trenger mer fokus på lokale saker - på hva som faktisk skjer landet rundt.»

Vis svaret i sammenheng

22. august

Hva synes du om elektronisk valg?

«Jeg er avventende positiv til det. fordi det er lettvint. det er tilgjengelig. Det er tilpasset nye digitale generasjoner. Det er trygt. Vi bør også prøve oss frem for å se om løsningene vi har er godt nok tilpasset. men ingenting tyder på at det ikke er en suksess i de kommunene som nå prøver det. Vil fordelene veie opp for de mulighetene som finnes for påvirkning, tvang og overstyring? jeg tror nok det. Men vi skal skyndte oss sakte. Vi må forandre for å bevare.»

Vis svaret i sammenheng

19. august

Bør politikere bruke Facebook på en annen måte enn "vanlige folk"?

«Både og! Politikere bør bruke sin facebook slik som de fleste andre gjør det. Snakke med venner, kommentere bilder, invitere til events. Men politikere bør nok passe seg for å kommentere ting på en skarp og unyansert måte. De må tenke at alt som skrives kan havne i avisen - og da må de tenke seg nøye om før de skriver statusoppdateringer og andre kommentarer. Samtidig er det å være politisk aktiv en del av livet til helt vanlige mennesker. Da må det også få være en del av deres sosiale medieprofil. Engasjement kommer i mange former :)»

Vis svaret i sammenheng

18. august

Trenger vi Vinmonopolet?

«Nei det gjør vi ikke. Vi bør ha samme regler for salg av vin og sprit som de andre Europeiske landene på kontinentet. Jeg tror på at opphevelse av monopoler gir bedre service, økt konkurranse og flere valgmuligheter. »

Vis svaret i sammenheng

16. august

Hvem blir ordfører i Oslo?

«Jeg tror Fabian Stang blir ordfører i Oslo. Han har gjort en fantastisk figur, Høyre ser ut til å gjøre et enda bedre valg nå enn for 4 år siden. Og det ser ut som velgerne gir de borgerlige flertall også denne gangen. Dermed blir det Fabian Stang tror jeg.»

Vis svaret i sammenheng

12. august

Hva blir valgkampens viktigste sak i din kommune?

«Jeg tror den viktigste saken i vår kommune vil bli skole og hvordan Stavangerskolen skal utvikles videre i den neste 4 års perioden. Etter det blir det et close race mellom omsorg, boligbygging og næringsutvikling. Alle disse temaene er hotte i vår kommune og vår region. En outsidersak er kollektiv, bybane og vei. Den kan enten bli den store saken, eller så blir det en mild bris.»

Vis svaret i sammenheng

10. august

Hvor stor blir valgdeltagelsen i høst?

«Jeg tror valgdeltagelsen i Norge vil gå noe opp. Men jeg har ingen tro på at det vil bli en 10% økning. Jeg gjetter at vi vil svinge oss opp mot 65% valgdeltagelse. Det ville vært den beste valgdeltagelsen siden 1991 da 66% stemte ved et kommunevalg. I 2007 stemte 61,2%. Så det vil være en økning på over 3% i valgdeltagelse dersom det skjer. Historien har vist at mobiliseringsvalgene først og fremst er knyttet til to perioder i norsk historie. Den borgerlige regjeringssamlingen i 1965 og Høyrebølgen på slutten av 70 tallet og inn på 80 tallet. Tiden vil vise om de borgerlige velgerne lar seg mobilisere også denne gangen og dermed bidra til å gi et kraftfullt svar på det angrepet som hele VÅRT demokrati er utsatt for.»

Vis svaret i sammenheng

8. august

Hvordan vil urolighetene i USAs økonomi påvirke folks hverdag?

«Hvis USA går inn i en dobbeldip (det vil si en ny resisjon) vil det bety flere år med økende arbeidsledighet og økonomiske vanskeligheter i hele verden. USA er verdens største økonomi og vi er alle avhengige av at de skjøtter sine økonomiske forpliktelser vel. Dette henger sammen med aksjemarkeder, oljepris og eksport for hele verden. For en liten åpen økonomi som Norges kan det bety lavere verdi av oljen og gassen vi produserer, mindre sjømat - og annen eksport til USA. Samt at flere av våre store selskaper kan falle i verdi fordi det blir vanskeligere å skaffe kapital og våre børslokomotiver er basert på energi og råvareeksport. På den andre siden vil dette medføre lavere renter og mindre press i boligmarkedet samt lavere råvarepriser. Som alle vil bidra til å motvirke den økonomiske nedgangen i Norge for vanlige folks hverdag.»

Vis svaret i sammenheng

4. august

Hvordan vil innvandringsdebatten bli endret etter terrorangrepene?

«Kanskje vil vi få en mer saklig innvandringsdebatt. Der det blir mindre spissformuleringer og en bedre anledning til å gå i dybden av problemstillingene. Vårt naboland Sverige har hatt mange slike debatter - det tror jeg er en styrke for demokratiet.»

Vis svaret i sammenheng

1. august

Hvordan vil terrorangrepene prege valgkampen?

«Skoledebattene er avlyst - det vil innebære mindre agitasjon på de videregående skolene. Vi vil få noen ekstra tema i valgkampen som ingen hadde forutsatt - jeg tipper på trygghet, og deltagelse som to tema som vil bli diskutert. Valgkampen kommer til å bli kortere og mer intens - hvordan skal partiene få ut sitt budskap når startsskuddet går samtidig for alle sammen? Kanskje får vi noen nye innovative kampanjegrep som følge av "den korte" valgkampen. Vil flere bidra i valgkampen enn kun kandidatene og de mest "trofaste"? Vi vil kanskje få en debatt om hvem og hvilke partier som "eier" demokratiet i Norge mest? Alle disse punktene er elementer jeg tror vil dukke opp i valgkampen - som ellers ikke var påtenkt før den 22 juli.»

Vis svaret i sammenheng

12. juli

Bør nordmenn bekymre seg for den økonomiske krisen i Sør-Europa?

«Hvis vi skal bekymre oss for alt som skjer hadde vi ikke hatt annet å gjøre en å gå rundt og være urolige og bekymret. Den beste måten å møte utfordringer på er å leve livene våre, jobbe og holde en privatøkonomi i balanse. Forøvrig er nord Europa og øst Europa i sterk vekst nå og det ser ut som om disse økonomiene kan bidra til å trekke oss ut av finanskrisens kjølvann. For de landene som nå sliter må de gjennomføre reformer, tørre å ta tøffe beslutninger om at folk må arbeide lengre, at velferdsordninger som de ikke har økonomisk grunnlag for å beholde må kuttes. Økonomisk bærekraft må være prioritet nummer en for disse landene. Våre beste bidrag til dem er å dra på ferie dit og bruke penger som vi vanligvis gjør.»

Vis svaret i sammenheng

6. juli

Hvordan kan norsk skole bli bedre?

«LÆRERE LÆRERE LÆRERE Det burde vært et felles slagord istedenfor at en bruker penger på mandariner - burde en brukt det på mattelærere. Istedenfor å bruke penger på en lite målrettet leksehjelpsordning burde en brukt det på flere lektorer. Jeg drømmer om den dagen våre 15 åringer har stjerner i øynene og over halvparten ønsker å bli lærere - og de kjemper for å få lov å bli det. Da får vi gode endringer i norsk skole over tid. Dette er en fabelaktig visjon - lykkes vi med dette lykkes vi med skolen!»

Vis svaret i sammenheng

7. juli

Er norsk innvandringspolitikk for liberal?

«Jeg er for en streng men rettferdig innvandringspolitikk. Vi skal ta i mot de som trenger beskyttelse mens de som ikke trenger beskyttelse skal sendes ut av landet. Regjeringen har brukt alt for lang tid på å stramme inn regelverket og sette inn tiltak. Det har ført til at vi har hatt en stor bølge av innvandrere som ikke trenger beskyttelse som nå befinner seg i landet. Det er viktig å understreke at vi har behov for arbeidskraftsinnvanding - og at de titusner som kommer fra EU-området er avgjørende for at næringslivet i Norge skal gå rundt!»

Vis svaret i sammenheng

29. juni

Hvor viktig er det at en politiker er morsom?

«Politikere bør absolutt ha humor og godt humør. En bør klare å le av seg selv, ha galgenhumor og kunne gi lystige eksempler i samtaler eller foredrag. Det er ikke behov for å være standup komikere - men en god historie eller god vits kan sette en god ramme rundt det en ønsker å fortelle. Det er også greit å løse opp stemningen, og noen politikere er jo viden kjent for sin evene til å få hele møter og forsamlinger til å le når de holder sine innlegg. Selv om det en holder på med er viktig - så mener jeg det er sant det som blir sagt: en god latter forlenger livet! »

Vis svaret i sammenheng

27. juni

Kan Carl I. Hagen bli ordfører i Oslo?

«Alle som står som ordførerkandidater kan i teorien bli ordførere. Men om det er særlig sansynlig tror jeg ikke. Høyre har i dag en populær ordfører i Fabian Stang. Videre - men kanskje viktigst av alt så har Frp 3 byråder i Oslo sin egen "byregjering" og det teller langt mer en å ha en ordfører. Det er jo byrådet som bestemmer, og det burde være langt viktigere for FrP å prioritere en en mer symboltung ordførerpost.»

Vis svaret i sammenheng

24. juni

Klarer Høyres lokalpolitikere å ta med seg høyrebølgen til kommunevalget?

«Ja det tror jeg de klarer. Vi har særdeles mange dyktige kandidater, gruppeledere og ordførere landet over som viser evne til god styring. samtidig snakker de om sine egne visjoner, sine egne løsninger og sin egen politikk. Det vil vise velgerne at Høyre har virkelige svar på virkelige problemer for virkelige mennesker. Jeg gleder meg til valgkampens intense fase. Treffe masse mennesker, høre på konkrete utfordringer og fremme våre forslag til hvordan Stavanger skal bli en bedre by for fremtiden. Enten det gjelder bygging av bybanen, en bedre Stavangerskole eller aktiv næringspolitikk.»

Vis svaret i sammenheng