Politisk panel

Raske meninger

Kommentatorer

Eirik Bergesen

Eirik Bergesen, skribent og daglig leder av Norsk Opplysningsproduksjon

Eirik Bergesen leder mediebyrået Norsk Opplysningsproduksjon (NOPP). Han lager blant annet satiresiden Opplysningskontoret.org. Bergesen har også jobbet som tekstforfatter for Harald Eia og Bård Tufte Johansens “Storbynatt”, Hallo i Uken og skal til høsten jobbe med Are Kalvøs nye tv-program "Riksforsamlinga". Han har jobbet ti år i Utenriksdepartementet (amb. i Washington, EU-delegasjonen, Utenriksministerens sekretariat) og er aktiv som utenrikspolitisk kommentator. Han har også jobbet med internasjonale relasjoner i Burson-Marsteller.

Tidligere svar fra Eirik Bergesen

20. april

Er det lurt av Siv Jensen å avvise at Frp vil være støtteparti for en regjering de ikke sitter i?

«I en situasjon hvor Venstre viser velvilje, så repeterer Jensen taktikken hun kritiserte Sponheim for. Risikoen er at det blir for mye uforutsigbarhet for Høyre og at de velger å stille til valg som ettpartiregjering.»

Vis svaret i sammenheng

5. mars

Er det riktig av Audun Lysbakken å gå av?

«Riktig av Lysbakken å trekke seg. Men feil av ham å holde døren åpen for å bli partileder. Sikrer videre belastning for partiet. Kun ett valg: trekke seg helt, og så vente til Holmås har vært partileder en periode. Med fortsatt regjeringsslitasje og fallende meningsmålinger, kunne han så steppet inn igjen når partiet trekker seg fra regjering for å gjenoppbygge egenprofil.»

Vis svaret i sammenheng

27. januar

Hvilken politiker synes du får for lite skryt?

«Lokalpolitikere. De som ønsker å hjelpe til i nærmiljøet, uten overdreven ideologisk forankring. Til Solvik-Olsens idé om at FrP-politikere får mer ufortjent kjeft enn andre: Partiets mest stødige politiker hadde fortjent å være omgitt av færre som fortjener kjeft.»

Vis svaret i sammenheng

16. januar

Bør Norge si opp EØS-avtalen?

«EØS-utredningen understreker det alle politikere vet, men knapt snakker om, det store demokratiunderskuddet ved EØS. En kan selvsagt ikke si opp EØS uten å ha et alternativ. Det eneste reelle er EU-medlemskap, noe annet er bare tankespill for galleriet. Jeg vil ha det, men det vil altså ikke folket. Enda.»

Vis svaret i sammenheng

4. januar

Bør norske partier ha åpne nominasjonsprosesser som i USA?

«Norske partier liker å tro at vårt politiske system er mer demokratisk enn andre lands og at "amerikanske tilstander" i politikken er negativt. Det viser svarene i denne spalten. I virkeligheten er det åpenbart at USAs modell med åpne nominasjonsprosesser er mer demokratisk. Makten spres, kameraderi oppløses og politikken fornyes. »

Vis svaret i sammenheng

3. januar

Hvem tror du blir republikanernes presidentkandidat?

«Paul og Santorum kan begge vinne i Iowa, men er altfor kontroversielle til å vinne den republikanske nominasjonen. Det en må se etter i Iowa er hvor Gingrich og Perry plasserer seg. Klarer de en overraskende pallplassering kan det være det avgjørende momentumet de trenger til virkelig å følge den klare favoritten Romney helt til målstreken.»

Vis svaret i sammenheng

30. desember

Hva blir den viktigste politiske saken for deg i 2012?

«Verden. Det meste står på spill. Finanskrisen øker. Hvordan blir neste års arabiske vår etter at demokratiseringen har saknet? Ungarns totalitære reformer har gitt Europa sin egen demokratiske krise. EØS-meldingen ventes. Er vår stabile forankring truet, er partiene villige til å bruke vetoretten oftere (og smartere) for å redusere det demokratiske underskuddet? Kan vi fortsette å glemme miljøet?»

Vis svaret i sammenheng

14. desember

Hvor bør Munch-museet ligge?

«Norges nasjonalskatt bør ligge der flest får tilgang - i Bjørvika. Lambda er ikke samlende, et nytt alternativ må utvikles. Hvordan er det nordmenn presenterer det de er mest stolte av? Ved å sette det i karnappet på stua. Det nye bygget bør hete Karnappet og være et rotnorsk, overdimensjonert karnapp. De beste bildene er synlig fra utsiden, også forbipasserende uten billett vil kunne se dem. »

Vis svaret i sammenheng

3. desember

Bør Venstre garantere for en borgerlig regjering etter valget i 2013?

«Venstre må gjerne garantere for en borgerlig regjering. Spørsmålet er om FrP er et borgerlig parti.»

Vis svaret i sammenheng

29. november

Hvordan reagerer du på de sakkyndiges vurdering av terroristen?

«Følelsesmessig forstår jeg, og deler, reaksjonene til direkte berørte, som ikke vil få Breiviks politiske motiver etterprøvd. Faglig har jeg ingen grunnlag for å etterprøve de rettssakkyndige.»

Vis svaret i sammenheng

17. november

Er Siv Jensen den beste til å lede Frp?

«Jo raskere denne mannen overtar partiet, jo bedre for partiet (men ikke nødvendigvis konkurrentene): Ketil Solvik-Olsen.»

Vis svaret i sammenheng

11. november

Hva synes du om endringene i regjeringen?

«Gode erstattere er på plass, og viktig at beredskapsdelen er gitt økt fokus. Samtidig hadde det vært riktigere ift. Stoltenbergs ønske om åpenhet å innrømme at Storbergets avgang hadde med 22/7 å gjøre.»

Vis svaret i sammenheng

26. september

Behandler media Frp tøffere enn andre partier?

«Nei. Tverimot har medias konfliktorienterte dramaturgi vært med å legge til rette for Frps vekst. Det har lenge vært en feilaktig oppfatning at debatt er meningsbrytning, og ikke meningsutveksling ("Vi må jo ha med en Frp'er, så blir det debatt"). Men det blir galt å få fram "begge sider av en sak", når de fleste saker ikke har to, men flere sider (Når 97 av 100 klimaforskere sier mennneskeskapte klimaendringer er et faktum, så blir det feil å invitere til debatt for eller mot mennneskeskapte klimaendringer). Det hele kulminerte ved forrige stortingsvalg, da media gjorde Frp og Ap til "hovedmotstandere". Noe som sikret mange såkalt underholdende, og misvisende, Jens vs. Jensen-krangler. Men internet will kill the television star. Frp-retorikk egner seg særegent godt til tv-debattkakling, men dårlig til nettmedienes rom for dybde – med linking, bakgrunnssaker, faktasjekking og interaksjon. Frps fortsatte fall vil bare bli forsterket om de fortsetter å skylde på mediene.»

Vis svaret i sammenheng

23. september

Må politikere oppføre seg bedre enn andre?

«Politikerne må selvsagt følge de lovene de selv er med å lage og forvalte. Ikke minst når de selv eller deres parti er uenig i dem. Noe annet ville være å sende et signal til befolkningen at de ikke trenger å følge lover de er uenige i (for ingen er enige i alt). Om de synes det er vanskelig, må de gjerne finne på noe annet å gjøre. »

Vis svaret i sammenheng

20. september

Hvilke egenskaper må SVs neste leder ha?

«Han må være Forføreren, Erobreren og Oppdageren i én og samme person. Per i dag er oppdageren av marxismens begrensninger nærmest til å erobre ledervervet, men han må først forføre også høyre-fraksjonen av partiet sitt.»

Vis svaret i sammenheng

15. september

Følger du med på valget i Danmark?

«En kan godt være uenige i politikken, men Danmark er, i motsetning til Norge, et virkelig annerledesland i Europa. En skal ikke la seg overraske over at denne linjen fortsette, tross at det går mot regjeringsskifte.»

Vis svaret i sammenheng

24. august

Hva synes du om valgkampens første partilederdebatt?

«Klarer ikke riste følelsen av det unormale i den "normale" valgdebatten. At vi bare later som om vi er klar for å bry oss om eiendomsskatt. Blikket til Jens Stoltenberg var et annet sted. Og Siv Jensen måtte late som hun var indignert. Overskriftene om at valgkampen er tilbake på sporet er mer velmenende enn analytiske. Men valgkampen er i hvert fall i gang, og det er en demokratisk seier bare det.»

Vis svaret i sammenheng

16. august

Hvem blir ordfører i Oslo?

«Det finnes per i dag to samlende ordførerkandidater. Den ene samler folk med seg, den andre samler folk mot seg. En av dem heter Carl I Hagen. »

Vis svaret i sammenheng

10. august

Hvor stor blir valgdeltagelsen i høst?

«Valgdeltakelsen vil bli stor nok til å bevise for alltid at selv om vi som enkeltpersoner alltid vil være forsvarløse mot kuler, er våre demokratiske idéer skuddsikre. »

Vis svaret i sammenheng

29. juni

Hvor viktig er det at en politiker er morsom?

«Humor er en måte for politikere å menneskeliggjøre seg selv og de sakene en jobber med. Noe som er helt avgjørende for en politikers troverdighet. Politikeres jobb er å framstå som mennesker, ikke kumulerte akkumulasjoner av ti punkts-programmer. Men humor kan selvsagt misbrukes og kan i verste fall forflate eller fordreie en politisk problemstilling. Politikere som twitrer "for egen regning" utenfor arbeidstiden går stadig i den fellen. Som politisk humorist, som jobber seriøst med useriøse saker, er det synd å se politikere som jobber useriøst med seriøse saker. »

Vis svaret i sammenheng