Denne bloggposten er hentet fra Den Konservative Skribent og er skrevet av [author-name]. Les originalposten

" />

Nyhetene

Luksusfellen inn i ungdomskolen!

Del med andre:
FacebookTwitterEpostDel

På onsdag deltok jeg på Akershus Unge Høyres politiske forum. For de av dere som ikke vet hva politisk forum er så er det der vi vedtar ny politikk. En av de tingene som ble vedtatt var økonomistyring som et eget fag i 9.klasse. Dette for å hjelpe unge mennesker i et tidlig stadie med å få en forståelse for økonomi og forbruk.

Jeg stemte for dette forslaget (som jeg forøvrig mener å huske ble enstemmig vedtatt) fordi jeg mener personlig økonomi og forbrukerøkonomi er utrolig viktig og at det er en skam at dette ikke er et fag idag. Stadig vekk kan vi lese overskrifter som “Så mye har du i gjeld!” eller “Ungdommen aldri hatt mer i gjeld!”, “1 av 3 unge vet ikke hva en betalingsanmerkning er”, og det sier vel litt om nødvendigheten av et slikt fag.

Grunnen til at jeg mener dette er et fag som behøves i ungdomsskolen er at jeg ser hvor lite peiling mine jevnaldrene har på dette mer privatøkonomi. Etter konfirmasjonene hadde de fleste av mine venner fått femsifrede beløp de kunne gjøre hva de ville med. Flere satte pengene inn på sparekonto, noen brukte pengene bevisst på for eksempel moped, mens en veldig stor del brukte pengene på meningsløs shopping. Derfor mener jeg 9.klasse er riktig tidspunkt for et slikt fag. Nå skal det sies at folk naturligvis må få lov til å bruke pengene sine på hva de vil, for all del, men jeg synes allikevel vi godt kunne trengt et fag der vi lærte å bruke pengene våre på en mer fornuftig måte slik at vi ikke ender opp som uthengte gjeldsslaver som ser seg nødt til å melde seg på programmet for nasjonal ydmykelse, nemlig luksusfellen.

Luksusfellen ja. For å si det rett ut er luksusfellen og mye av grunnen til mitt engasjement for å få innført økonomistyring i ungdomskolen. Luksusfellen burde nesten vært pensum i det faget! Alle timene kunne gått med til å se episoder av luksusfellen. Dersom flere ungdommer hadde sett på det ville det nok blitt færre tilfeller av at folk som nylig har fylt 18 skaffer seg et kredittkort, kjøper en hel del elektronisk utstyr med det, for så å oppdage at pengene faktisk må betales tilbake med renter og ende opp med å legge alt utstyret ut til salgs på Facebook. Ja dette har skjedd med en bekjent.

En del av resolusjonen var at økonomidelen som læres i matematikkfaget skal fjernes fra matematikken og inngå i dette nye faget. Dette for å frigjøre tid i matematikk som da kan brukes på enten å lære andre ting grundigere, eller å gå videre og lære nye ting. Økonomien som læres i ungdomskolematte er ikke godt nok. Det er litt grunnleggende om økonomi, men det er ingenting om privatøkonomi, som jo er det viktigste for personer i 14-15 års alderen. En annen ting som må inngå i økonomistyringen som en politisk kollega påpekte på facebook, er skatt og selvangivelse. Nå som selvangivelsen snart skal leveres er det mange som sliter med hvordan å levere en selvangivelse. Man kan jo legge noe av skylden på det håpløse Altinn, men mye av grunnen til at mange opplever det som vanskelig kan være at de ikke har fått noen skikkelig opplæring i det. Idag er unge som nettopp har kommet seg inn på arbeidsmarkedet avhengige av foreldrenes hjelp når det kommer til dette med selvangivelse og skatt. Dersom foreldrene ikke har peiling har ungdommen mildt sagt et stort problem.

En av skolens oppgaver er å forberede folk på livet. Økonomi er en ufattelig stor del av det moderne liv og det burde jo derfor nærmest være en selvfølge at vi lærte om økonomi på skolen!

Til slutt vil jeg bare legge til en komistripe jeg snublet over og syntes passet inn:

Denne bloggposten er hentet fra Den Konservative Skribent og er skrevet av [author-name]. Les originalposten

Gaute Kandal Hoel (Høyre) Gaute Kandal Hoel (Høyre)

Gaute Kandal Hoel (født 1994) er en ung, samfunnsengasjert, liberalkonservativ blogger. Han er medlem av Unge Høyre

reklame