Denne bloggposten er hentet fra Yngves blå box og er skrevet av [author-name]. Les originalposten

" />

Nyhetene

Et demokratisk problem

Del med andre:
FacebookTwitterEpostDel

NRKs Kyrre Nakkim er bekymret over at den politiske debatten har forstummet etter terrorangrepene 22. juli. Det har han selvsagt rett i. Det er et problem at ingen politikere vil delta i noen form for samfunnsdebatt. Det er også svært uvanlig. Men det er viktig å ikke glemme årsaken: Det norske demokratiet er hardt rammet av alvorlig terror.

Det største partiet i landet er ekstremt hardt rammet, og angrepet på AUFs sommerleir var det verste massedrapet på norsk jord vi kjenner til. Det gjør at hele det politiske Norge er i sorg. Vi sørger over de døde. Vi avstår fra normale politiske debatter blant annet av respekt for at flere av de drepte ikke er begravet enda. Arbeiderpartiet er tilnærmelsesvis satt ut av spill, deres ledelse har mer enn nok med å håndtere situasjonen etter terrorhandlingene. Å føre en vanlig politisk debatt samtidig som det største partiet er forhindret fra å delta er umulig. Derfor oppfører vi oss ikke normalt i disse dager.

Statsministeren og andre politikere har imidlertid sagt at v skal møte terroren med mer demokrati og mer åpenhet. Det håper jeg vi vil vise i praksis etter at valgkampen har startet førstkommende lørdag. Dette blir ikke en «normal» valgkamp. Men samtidig er det en valgkamp hvor vi føler at vi virkelig har noe å kjempe for, i tillegg til kampen om flertallet i landets kommunestyrer og fylkesting: Vi kjemper for det norske demokratiet. Ved å vise at det norske demokratiet fungerer, og kanskje til og med kommer sterkere tilbake (det siste avgjøres blant annet av om folk bruker stemmeretten sin), gir vi det beste svaret til terroristen og alle andre ekstremister: Vårt demokrati og vårt samfunn er sterkere enn noen bombe.

Situasjonen vi nå er inne i er en slags unntakstilstand. Og hvis vi hadde fortsatt på dette viset hadde vi nesten gitt terroristen en seier han ikke fortjener: Han ville ha klart å bringe det norske demokratiet til taushet. Så langt har svaret vært rimelig rungende fra oss alle: Vi har deltatt i markeringer i gatene hvor vi har vist at vi møter terror og vold med engasjement og kjærlighet. Jeg håper svaret som kommer i ukene frem til valget blir like rungende: Ingen terrorist kan bombe og skyte norske politikere og til taushet, eller norske velgere vekk fra stemmeurnene.

Inntil lørdag må vi leve med den selvpålagte politiske «fredningen» etter udåden. Tiden etterpå vil vise om vi klarer å ta det ansvaret begivenhetene har lagt på oss.

Denne bloggposten er hentet fra Yngves blå box og er skrevet av [author-name]. Les originalposten

reklame